Planetarno dogajanje v decembru 2018 in Saturn v Purva ashadi skozi leto 2019

December mesec najbolj zaznamuje Saturnov premik v ozvezdje Purva ashada. Ta se je sicer zgodil že 28. novembra 2018, vendar se je šele sedaj dobro ustalil in lahko čutimo njegovo energijo. Tam se bo zadržal vse do 27. decembra 2019, torej celotno naslednje leto. Zelo dolg tranzit za Saturna, saj bo v tem času spremenil smer gibanja v retrogradno in še to bo praktično ves čas svoje retrogradnosti v tesni konjunkciji s Ketujem. Ker gre za dve zelo nasprotujoči energiji, kjer ena želi delovati materialno (torej Saturn), pri drugi (Ketu) pa gre za energijo, ki se želi od tega popolnoma distancirati, saj gre za energijo mokše ali razsvetljenja, lahko pričakujemo precejšnjo frustracijo na materialnem nivoju. Še vedno bomo morali izpolnjevati svoje materialne dolžnosti, a se nam bo to zdelo zares nepotrebno ter nesmiselno in nas bo zato obremenjevalo. To bomo sicer močneje občutili šele nekje od maja do septembra 2019, zato se sedaj vrnimo k dogajanju v tem mesecu.

December mesec je sicer vedno zaznamovan s škorpijonsko energijo, trenutno imamo v tem znamenju Merkurja, Jupitra in Sonce. Merkur se bo 6. decembra obrnil iz svoje retrogradnosti in lahko pričakujemo, da se bodo naši mentalni procesi ponovno stabilizirali, čeprav bomo še vedno lahko globoko razmišljali o svojih čustvenih in miselnih reakcijah, ki izvirajo iz nezavednega (škorpijona torej). Jupiter v bližini Merkurja nam bo ob tem dal priložnost za novo znanje in razumevanje ter optimizem. Želja po tem, da se nekaj na novo naučimo, bi se lahko sedaj realizirala.

7. decembra se bo tem planetom v škorpijonu pridružila tudi Luna, Indijci pravijo temu dnevu Amavasya (prazna luna) in takrat se priporoča počitek, po možnosti tudi post.

15. decembra se bo premaknilo Sonce iz škorpijona v strelca, in ker gre za občutljivi del zodiaka, t.i. »gandata« točko (ki je na meji med vodnim in ognjenim znamenjem), bo nestabilnost od 14. do 16. decembra močno potencirana. Zaradi bližine drugih planetov in njihove energije, bi to lahko bil precej obremenjujoč čas. Delujmo zavestno in uporabimo vso svojo moč in pogum za to, da se premaknemo naprej!

Sonce se bo s premikom v znamenje strelca začelo približevati Saturnu in se mu pridružilo v natančni konjunkciji točno 1. januarja 2019. Prvi dan novega leta bo torej zaznamovan s to energijo … če jo razumemo vemo, da gre za željo po rasti in ekspanziji z resnimi ovirami ter igre moči in delovanje iz ozadja… a ker gre v osnovi za energijo dobrohotnega Jupitra, ki vlada strelcu, lahko pričakujemo, da se bo vse izteklo dobro. Vse to se bo dogajalo v že prej omenjenem ozvezdju Purva ashade.

Gre za ozvezdje, ki mu vlada Venera, ki v osnovi simbolizira obilje in odnose, kar pomeni, da se moramo nekaj naučiti preko Saturna, zato gre to po navadi na težji način. Značilnost Purva ashade je tudi njena transformativna narava, kjer nas »melje«, saj gremo naprej in nazaj, ven in notr … potrebno je odpreti se in priti na plano. Saturn bo ta proces odkril in nam pomagal razumeti tudi določene potenciale, ki jih imamo na tem področju. Saturn lahko zakasni, nikoli pa odreče.

Purva ashada pa sicer zahteva, da temelje, ki smo jih postavljali pretekle mesece, ko je bil Saturn v ozvezdju Moola (ki predstavlja kozmične korenine), sedaj pretvorimo v strategijo za doseganje svojih ciljev. Torej lahko se bodo odvijale tudi bitke, predvsem na pravnem, verskem in filozofskem nivoju. Ozvezdje lahko potencira tudi aroganco in samovšečnost, zato lahko kdaj pa kdaj tudi izzovemo ljubosumje.

Planetarnega dogajanja bo torej veliko, a naj ne pozabimo še na ugodno Venero, ki bo še cel mesec december skrbela za to, da bodo prazniki kar se da prijetni in harmonični, ter Marsa, ki se bo 23. decembra premaknil v ribe (ter se zato nekoliko »omehčal«). Problematičen tranzit Marsa lahko pričakujemo sicer v času od aprila do junija 2019, ko bo v dvojčkih združen z Rahujem gledal na Saturna in Ketuja. To bo vsekakor najtežji del leta 2019.

Kako bo to vplivalo na vas, je seveda odvisno od tega, kje se po vedski astrologiji nahajajo naš ascedent, Luna in Sonce (omenjene točke se ne skladajo z našim znamenjem po zahodni astrologiji, informacije o postavitvi planetov po jyotishu dobite pri vedskem astrologu).

Vsekakor bo najbolj naporno leto za Strelce, ki so sedaj na višku sade sati obdobja … vendar bo za vse nas potrebno zelo veliko potrpljenja in truda ter zavestnega delovanja, da ne bomo podlegli notranji frustraciji, pritiskom in stresu. Delujmo zavestno torej!