Luna (Chandra) v vedski astrologiji

Vpliv Lune na naša življenja je vitalnega pomena. Vsi jo čutimo, saj nas  njena energija preplavi kot voda …. Pozicija Lune v djotiš karti odkriva naše najgloblje potrebe, tista področja, kjer začutimo potrebo po popolni varnosti in iščemo podporo življenja. Prav tako nam razkriva našo sposobnost dajanja in prejemanja, ki se je izoblikovala že preko prvega odnosa v našem življenju, odnosa z mamo. Zato ima Luna vlogo kraljice med planeti.

Luna ima torej v vedski astrologiji (djotiš, džotiš, jyotish) poleg Sonca (Surye) najpomembnejše mesto, saj neposredno vpliva na naše doživljanje in razpoloženje, na našo neposredno izkušnjo. Gre za princip kreacije in vzdrževanja, negovanja oz. čustvene in psihološke podpore, ki jo imamo v življenju. Brez dobre notranje podpore bomo težko sposobni premagovati že najmanjše izzive in napore v življenju. Predstavlja naše zaznave, spoznanja oz. našo zavest, duh, manas (um in čustva), pravzaprav jo lahko opredelimo kot celotno stanje duha. Gre za inteligenco in intuicijo, ki podpira naš ego, osebnost. Ravno zato je pomembno, da imamo v kartah močno Luno.

V vedski astrologiji se osnovno psihološko stanje osebe definira preko pozicije in seveda kvalitete Lune v trenutku rojstva, primarno v odnosu do Sonca; in sicer govorimo o rastoči ali svetli Luni, ki deluje ugodno ter padajoči oz. temni Luni, ki ima nekoliko bolj neugoden prizvok. Luna in Sonce bi naj bila oddaljena med seboj vsaj dva znamenja in pol. Seveda pa rastoča ali padajoča Luna v karti ni edino merilo naše psihe, saj je Luna zelo dojemljiva na vplive ostalih planetarnih energij, zato je pomembno, da je v dobri kvaliteti, dobro postavljena in v dobri družbi. Vse to vpliva oz. tako se oblikuje naša zavest.

Našo psiho definirajo tudi planeti, ki se nahajajo eno hišo pred Luno in kažejo na to, kam naš um in srce gravitirata. Če imamo npr. tam Jupitra, bomo vse dojemali preko lastne filozofije in tako največji pomen pripisali našim lastnim zaznavam. Če se pred Luno nahaja Venera, bo naše dojemanje baziralo bolj na materialnih in čutnih užitkih oz. principih Venere. Planeti, ki se nahajajo v naslednji hiši od Lune, predstavljajo našo sposobnost integracije dane izkušnje. V kolikor se tam nahaja npr. Mars, se bomo ostro odzvali in bojevito zagovarjali svoje mnenje.

Kako v resnici doživljamo svet in kakšna so naša čustva, je odvisno tudi od planetov, ki se nahajajo v isti hiši kot Luna. V kolikor se okoli Lune ali v isti hiši kot je ona, ne nahaja noben planet, gre za posebno kombinacijo, ki se imenuje Kemandrum joga. Človek se počuti, kot da nima nikogar, osamljeno, brez podpore drugih ljudi.  Situacija se nekoliko omili, če se vsaj v 4, 7 ali 10. hiši od nje nahajajo planeti.

Drugo sanskrtsko ime za Luno je »Soma«, kar bi lahko prevedli kot »božji nektar«. Torej Luna določa tudi to, koliko in kakšne vrste »življenjskih sokov« nam je namenjeno, da jih užijemo. Lunino znamenje je Rak, najbolje se počuti v Biku, debilitirana pa je v Škorpijonu. Ljudje rojeni ob prazni Luni imajo bistveno manjšo psihološko moč kot tisti rojeni ob polni Luni.

Položaj Lune v drugi in četrti hiši se smatra kot ugoden, v tretji in šesti hiši nakazuje na težave z zdravjem, Luna v osmi hiši lahko človeka vodi skozi nevarne situacije, Luna v dvanajsti pa razkriva bolj odvisniške tendence karakterja.

Njena barva je bela, povezujemo pa jo z vsemi vodnimi aktivnostmi, tudi dežjem, čustvenim zdravjem, domišljijo, lepoto in milino, plodnostjo in materinstvom, potovanji ter gostinstvom …

Luna se pa v vsakem trenutku nahaja poleg znamenja tudi v določenem ozvezdju (t.i. janma nakshatra), ki poleg tega da podrobneje definira karakter človeka ob rojstvu, še dandanes predstavlja pomemben del vedske kulture. Na tej osnovi se določajo vsi prazniki in rituali, ki jih izvajajo v današnji Indiji,  prav tako je osnova za izračun kompatibilnosti med dvema oseba, ki se želita poročiti, saj bi naj le-to bilo še vedno bistvenega pomena za zakonsko srečo.