Kakšna je vaša zgodba?

Zgodba našega življenja ima, tako kot vsaka druga zgodba, za sabo neko literarno podlago, na osnovi katere je zapisan scenarij našega življenja. Vsaki zgodbi so skupne določene psihološke teme in v vsaki nastopijo ključne dramatis personae; to so naši partnerji, sorodniki, sodelavci, starši, otroci, prijatelji in šefi. Preko njih doživljamo težka razmerja in se psihološko utrujamo … Starši manipulirajo z nami? So naši otroci težavni ali bolni? Nismo zadovoljni v službi? Doživljamo hvaležnost ali smo zaskrbljeni?

Karkoli že doživljamo preko njih, oni so tukaj zato, da je naša zgodba bolj zanimiva in v popolnosti takšna, kot mora biti. Vse to so izkušnje, ki so potrebne zato, da dojamemo, da smo na pravi poti. Da je to naša dharma, življenjska pot in naloga.

Jyotish (džotiš, djotiš) rojstna karta nam lahko služi kot zemljevid tega, kako se naše življenje obrača, kam nas pelje pot nezavednih projekcij in kaj vse je za nas dobro, da izkusimo. Preko nje tudi ugotovimo, kako kompleksna je pravzaprav ta pot? Včasih se nam zdi, da gre vedno znova za nove probleme, a slej ali prej ugotovimo, da gre samo za staro ponavljanje in projekcijo strahov, ki se po navadi najbolj intenzivno manifestirajo v obdobju Sade satija. Ta star odpor se pojavlja tako dolgo, dokler zavestno ne dojamemo, da gre samo za našo iluzijo in odzivanje na situacijo, ki je ne želimo sprejeti.

Vzorec teh ponavljajočih se ciklov lahko razberemo tudi iz »daša« sistema v jyotishu in ko vemo, kaj nas čaka v bližnji prihodnosti, jih lažje zavestno blokiramo. Vse okoliščine v tem svetu so namreč po naravi nevtralne. Nič ni dobrega ali slabega samo po sebi, je samo naša pozitivna ali negativna reakcija (percepcija) na vse te dražljaje. V trenutku, ko to dojamemo, ugotovimo kako neizmerno kreativen je pravzaprav  naš um.

Ravno zato gremo čez proces samo realizacije, ki je potreben zato, da se povežemo s podzavestno prikritim aspektom lastne osebnosti, ki je po navadi potlačen zaradi preživetih travm, ki jih ponovno in ponovno doživljamo. Zbiranje in reflektiranje vseh teh koščkov nam sicer vzame nekaj časa, a hkrati nam daje tudi toleranco do čustvene bolečine. Potrebno je zbrati le nekaj poguma in uporabiti kakšno refleksivno orodje, da se dokopljemo do teh manjkajočih delčkov, ki nas pripeljejo do napredka pri obnavljanju naše identitete.

Vsi si pa kdaj pa kdaj želimo, da bi bilo scenaristi svojega lastnega filma in da bi imeli možnost spreminjati scenarij. Ali ga lahko? Seveda, vse od trenutka naprej, ko ozavestimo svoje misli in prepričanja, ki nas omejujejo. Ampak tukaj je ključni moment; namreč večina ljudi, ki je dosegla zavestno sprejetje literarne strukture lastnega scenarija, je dojela, da ima ravno ta scenarij svojo avtentičnost, integriteto in namen. Kot tak je že edinstven in popoln. Vsake toliko se lahko zgodilo manjši popravki. To je pravica zavesti – posameznik pridobi inteligenco, ki je nujna za spremembo notranjih predstav zato, da spremeni zunanje rezultate.

Z natančnim branjem karte vedske astrologije je možno demonstrirati življenje posameznika, ne glede na neskončno število frustracij in strašnih komplikacij, ki se pojavijo v navidezno nepreglednem gozdu iluzij, kjer se spopadamo z demoni strahu.  Dojeti moramo, da je potrebno biti hvaležen za privilegij inkarnacije oz. vsak trenutek svojega življenja, ki je neskončno urejeno in vodeno s strani naravne sile in kozmične inteligence. Vsaka oseba si zasluži oskarja za najboljšo vlogo, kajti zadnjih 60 sek svojega življenja bomo pogledali reprizo našega filma. Takrat moramo biti zadovoljni s tem, kako smo jo odigrali.

V trenutku, ko najdemo vse koščke sestavljanke skozi  razumevanje kompleksnosti lastnih projekcij, postanemo zavestna celota. V trenutku celovitosti prepoznamo svojo neločljivo povezavo z bogom (vsem kar je). Istočasno smo zmožni videti identiteto in povezanost drugih z vsemi njihovimi projekcijami. To je čudovit trenutek, ki se im. razsvetljenje.