12. hiša in njeni pomeni

12. hiša v jyotish (džotiš, đotiš) horoskopu ima mnogo pomenov, a najprej nas asociira na izgube. Pomeni izgube vseh vrst, od stroškov do zdravja, raznih iluzij in idej, katerih se oklepamo in zato jih moramo preseči oz. transcendirati. Če se v 12. hiši nahajajo kakršni koli planeti, moramo vse njihove pomeni nadstopiti in spremeniti odnos do njih. Če tega ne naredimo, nas lahko te stvari zasužnjijo oz. nam prinesejo mnogo trpljenja, izgub in predvsem veliko energije nam odteka ter gre v prazno.

Če se v 12. hiši nahaja naše Sonce, moramo transcendentirati svoj ego, pri Luni  moramo spremeniti svoje psihično stanje in emocialno prtljago, ki jo nosimo; Mars nam nosi potrebo po tem, da se odrečemo svoji moči, strastem in hrepenenju, Venera nam nosi potrebo po nenavezanosti na vse materialne užitke, povezane z lepoto, zadovoljstvom in odnosi, Jupiter od nas zahteva, da presežemo svoje poglede na religijo, moralo, vrednote in srečo, Merkur želi, da se spremenimo intelektualno in Saturn nam daje uvid v to, da je potrebno transceditrati tudi materialno plat življenja, kamor spada naše telo, bolezni, žalost, strahovi, starost in smrt.

Rahu nosi potrebo po tem, da izkusimo in presežemo svoje odvisnosti, iluzije in strah pred prihodnostjo, Ketu pa želi, da se popolnomo odvežemo od svoje preteklosti in vseh pomenov 12. hiše, ki so torej stroški, izgube, podzavestno prikrite teme in nam prinese potrebo ali celo izkušnjo popolne osvoboditve (izgube) sebe. Zato pravimo, da Ketu v 12. hiši nosi razsvetljenje, dobro pa deluje tudi v ostalih hišah mokše, to je v 4. in 8. hiši.

Če vas zanima rojstna karta, narejena po sistemu indijske astrologije ter planeti, ki se nahajo v 12. hiši, mi pišite in poslala vam bom izris vašega horoskopa.