Proces individualizacije

Proces individualizacije je pojem, ki ga je kreiral slavni Carl Gustav Jung in označuje proces ozaveščanja posameznika – samega sebe, lastnega make up-a in pot odkrivanja svojega resničnega notranjega jaza. Gre torej za iskanje naše prave narave oz. samega obstoja.

Čeprav je naša osnovna psihološka struktura precej preprosta in enostavna, vsebina zahteva precej globlje razumevanje. Za začetek se je potrebno osvoboditi vseh površinskih želja, pomiriti s tem, kar je in sprejeti ter izkusiti vse, kar nam življenje prinaša.

Individualizacija pomeni, da nekdo postane oseba, posameznik, popolnoma integrirana osebnost. To je proces, ko oseba postane zavedna in se zagleda kot celovita in popolna. Gre za odkrivanje božanskega znotraj sebe, kar se pa ne zgodi vedno brez bolečine, saj je nujno sprejeti številne stvari, ki bi sicer ostale prikrite.  Oseba se začne zavedati svojega odnosa do vsega živega, do celotnega vesolja.

Individualizacija je naravni, inherentni proces v človeku. Ne more biti stimulirana s čimer koli zunanjim, ampak raste iz notranjosti. Tako kot telo lahko postane deformirano ali bolno zaradi pomanjkanja hranil ali gibanja, je lahko osebnost deformirana zaradi pomanjkanja izkušenj ali izobrazbe.

Jung poudarja, da moderni svet ne nudi dovolj priložnosti, da bi izkusili arhetipe Sence. Ko otrok izraža živalski princip, ga po navadi starši kaznujejo. Kazen ne vodi k iztrebljenju sence (potlačenih tendenc ipd.), kar je nemogoče, ampak vodi k potlačitvi arhetipov. Senca se umakne v območje nezavednega, primitivnega in nediferenciranega. Potem se prebije skoz represivno bariero, kar se zgodi vsake toliko … na zlovešč in patološki način.

Po navadi se ta proces začne odvijati  v Sade satiju, saj nam Saturn mora razbiti iluzijo o sebi in svetu ter nas usmeriti nazaj k svoji pravi naravi … vsekakor se rešimo kakršne koli narcistične ideologije in začnemo odkrivati svojo lastno pot. Ponavadi se to zgodi p0 30. letu starosti, odvisno od posameznikove natalne karte.

Cilj procesa po Jungu je spoznati Sebstvo. Gre za matrico zavesti, iz katere izhaja naš Ego oz. individualna diferencirana zavest, torej tisti del Sebstva, ki ga doživljamo kot osebnega. Sebstvo je središče naše  psihe, ampak Ego mora vseeno odigrati svojo vlogo, da se realiziramo v svetu. Vse ostalo, kar doživljamo kot zunanje, so naši neasimilirani deli nezavednega. Potrebujemo ga tako dolgo, dokler ne opravimo te najvišje naloge v svojem življenju in ugotovimo, kje je izvor in kaj je bistvo življenja.