Kaj pomeni jyotish?

KAJ JE VEDSKA ASTROLOGIJA ALI DJOTIŠ

VEDSKA ASTROLOGIJA ALI JYOTISH, DJOTIŠ, ĐOTIŠ, DŽOTIŠ

V širšem kontekstu pa je jyotish (djotiš, đotiš, džotiš) pravzaprav znanje o času. Dobro je vedeti, v kakšnem času, in s tem posledično v svetu, živimo. Že pred več tisoč leti so stari vedski modreci vedeli, da bo prišla Kali juga ali doba neznanja oz. strojev, kjer imamo izkrivljeno percepijo o tem, kaj je resnično. Zmotno mislimo, da je so materialni užitki najvišja vrednota. Naše misli velikokrat zbežijo v prihodnost, skozi kateri iščemo izpolnitev svojih želja. Čeprav se vedno več ljudi obrača k duhovnosti, se zavest človeštva še ni dvignila do te mere, da bi se zgodila večje spremembe.

Tudi to, da se vedska astrologija jyotish (djotiš, đotiš, džotiš) v tem času smatra kot prerokovanje, vedeževanje ali napovedovanje usode, priča o tem. Kaže na naše stanje zavesti oz. ozkoglednost, saj ne dopušča možnosti, da sebi sploh dovolimo širši pogled na notranje, duhovno doživljanje in našo pravo naravo.

Beseda jyotish v sanskrtu izvira iz dveh korenov: jyoti, ki pomeni luč oz. svetloba; in isha, kar pomeni gospod ali bog … Torej v dobesednem prevodu pomeni jyotish (djotiš, đotiš, džotiš) božja luč. 

Vedska astrologija gradi na znanju o nebesnih telesih in njihovem vplivu na človeško življenje. Tudi naša duša ali čista zavest je luč, ki jo iščemo skozi življenje in jyotish ali vedska astrologija nam jo lahko pomaga najti.

KAKO DELUJEJO PLANETI OZ. ZVEZDE ?

Zvezde so svetlobna telesa, ki oddajajo svojo svetlobo v vesolje. Tudi planet zemlja sprejema njihove svetlobne žarke in tako vsaka zvezda ali planet posamično vpliva na fizični, psihični in duhovni status vseh bitij. Vse v vesolju se spreminja in premika in vse kar se premika oz. potuje, je vezano na nek čas. Tukaj pa ne govorimo le o življenju posameznika, temveč tudi o dogajanju na celem planetu. Kot razlaga jyotish, je najbolj oddaljen planet, ki vpliva na nas, Saturn, najbližja pa nam je Luna. Preko devetih planetov oz. devetih naravnih načel, lahko razložimo celotno stvarstvo oz. manifestiran svet.

Stara znanost jyotish (djotiš, đotiš, džotiš) ali karmična astrologija bazira na natančnih matematičnih kalkulacijah, preko katerih se določi pozicija teh svetlobnih teles in na osnovi njih ustroj vsakega posameznika in osnovna smer njegovega življenja. Gre za edinstveno kombinacijo karakteristik in potez, ki je v celoti odvisna od točnega časa in kraja našega rojstva. Rojstna karta odkriva naš karakter in notranje konflikte, ki izvirajo iz naše karme, ki jo nosimo iz prejšnjih življenj. Prav tako nam odkriva kompatibilnost z drugimi ljudmi, ki je v indijski tradiciji še vedno zakoreninjena in se izvaja pred vsako poroko. Izdelava horoskopa je prva stvar, ki jo Indijci naredijo ob rojstvu otroka, saj je treba pogledati in vedeti, kdo je prišel med nas.

KAJ VSE JYOTISH (DJOTIŠ, ĐOTIŠ, DŽOTIŠ) VKLJUČUJE?

Jyotish (djotiš, đotiš, džotiš) je kombinacija astrologije, psihologije, fiziologije, matematike, duhovnih znanj, patologije oz. simptomatike in terapevtskih metod, na osnovi katerih je možna osebnostna in duhovna rast. Vsak, ki se z njim ukvarja, potrebuje izkušenega guruja, ki ga v to uvede. Povezan je z izvajanjem različnih tehnik in obredov, ki nevtralizirajo karmo posameznika oz. negativne učinke planetov: mantre, jagye, kristali, post ob določenih dnevih, donacije, jantre, joga in meditacija ipd.

V SAMIH VEDAH JYOTISH (DJOTIŠ, ĐOTIŠ, DŽOTIŠ) PREDSTAVLJA »OČI« SAJ SKOZI NJIH LAHKO VIDIMO PRETEKLOST, SEDANJOST IN PRIHODNOST.

Skratka jyotish (djotiš, đotiš, džotiš) ali indijska astrologija v naša življenja prinaša zdravje, srečo in harmonijo, tako v osebnih odnosih kot tudi na poslovnem področju. Omogoča nam globje razumevanje časa in prostora, v katerem živimo, zato lažje najdemo svojo pot in živimo svoja življenja, ki so včasih lahko polna različnih ovir in težav. V takšnih trenutkih življenje od nas želi preobrazbo … a prej moramo vedeti kaj točno kaj življenje želi od nas. Osnovni namen jyotisha pa je pravzaprav povečanje svobodne volje, s katero lažje kreiramo svojo prihodnost.